Waar weerstand je op wijst…

Vaak als we ergens aan werken, iets willen veranderen of een ontwikkeling doormaken, komt er weerstand boven. Weerstand die ervoor zorgt dat je je niet prettig voelt, dat het moeilijk wordt, misschien zelfs dat je stil komt te staan of je hele missie opgeeft.

Maar weerstand is eigenlijk heel mooi, en hieronder geef ik je drie redenen waarom dat zo is.

1. Dat je goed bezig bent! Je monkey brain is knetterend bang voor verandering. Hoe meer jij aan het veranderen bent, hoe groter de weerstand wordt. Jouw monkey brain probeert je op je plek te houden, of je er zo snel mogelijk terug te krijgen. Wees dankbaar voor de weerstand, want die laat je zien dát je op de goede weg bent en dat de verandering die je wilt, al ingezet is.

2. Dat er gehechtheid zit aan het goed willen doen, dat dingen je aan het hart gaan. Als ik bezig ben met het schrijven van een boek en ik loop vast, dan is dat steevast omdat ik een beeld heb van wat ik graag wil beschrijven. Daar zit liefde achter, daar zit passie achter, en een drive om het ‘goed’ te doen. Het verhaal gaat me aan het hart, en als ik het gevoel heb dat ik dat verhaal niet genoeg eer aan doe (zie punt 3) dan komt er frictie. Dan blokkeer ik omdat ik niet durf, of denk dat er nog meer moet gebeuren dan dat ik gewoon mezelf mag zijn en dat verhaal, dat al zo leeft in mijn hart, simpelweg toestaan dat het eruit mag komen. Weerstand geeft aan dat hetgene waar je op bokt, belangrijk voor je is. Op het moment dat je dat ziet en die passie, die liefde gaat koesteren, komt er weer ruimte en kun je verder.

3. Dat er ergens nog twijfel aan jezelf zit, waar je aan mag werken. Als je wíst dat het goed kwam, met 100% zekerheid, dan zou je waarschijnlijk geen weerstand ervaren. Als er wel weerstand bovenkomt, dan is dat een alarmbelletje dat betrekking heeft op je zelfvertrouwen. En dat is mooi! Niet alleen omdat ik van mening ben dat twijfel op zijn tijd ervoor kan zorgen dat je je verlangens en prioriteiten weer scherp stelt, maar ook omdat je hierdoor inzicht krijgt in dat je nog steviger mag gaan staan in je vertrouwen in jezelf, en die krachtigere versie van jezelf mag gaan omarmen. Doe dat alsjeblieft, want je mag jezelf vertrouwen. Je bent niet meer de persoon die je vroeger was – je hebt zoveel bijgeleerd, hebt je ontwikkeld, bent sterker geworden. De volgende stap is op jezelf gaan vertrouwen. Vertrouwen komt van goed zijn in iets, en goed zijn in iets komt van oefening. Geef jezelf het vertrouwen om in ieder geval te oefenen, en je zult merken dat je het al veel beter kunt dan je ooit had gedacht!

4. Dat het inderdaad de goede weg niet is. Soms is dat ook gewoon aan de hand. Hoe je dat precies kunt achterhalen is moeilijk te zeggen – iedereen zit anders in elkaar, ieder heeft haar eigen pad, en elke situatie is ook nog eens anders (zelfs voor dezelfde persoon, laat staan voor verschillende personen). Wat ik je wel kan meegeven, is dat je kunt gaan voelen hoe het voor je zou zijn om aan de andere kant van de weerstand te staan. Voelt dat expansief, vrij, opgelucht? Dan is het je goede pad. Voelt het klein, beperkt en algeheel meh? Dan is het mogelijk dat het niet iets is wat je (op dit moment) wilt nastreven, en is het wellicht slim om een andere route te vinden.

Onthoud: life is happening FOR you, not TO you. Je bent geen speelbal, je bent de speler. Jij hebt de macht om alles zo te draaien dat het voor je werkt, en weerstand is daar een goed voorbeeld van. Zie het voor wat het is, gebruik het in je voordeel, zie het als een zegening. En dan… Dan kun je alles aan en wordt zelfs een complete Mount Everest aan weerstand, een lieftallige heuvel die je beklimt terwijl je van het uitzicht geniet.

Laat een reactie achter