Denk vooral niet aan…

Elke dag als ik mijn dochter naar school breng of ophaal, kom ik langs een kerk die ‘Immanuel’ heet. En elke keer betrap ik mezelf er later op de dag op, dat ik het liedje ‘O kom, o kom, Immanuel’ in mijn hoofd heb. Op een of andere manier triggert dat ene woord mijn herinnering aan dat lied, ben ik er op een of andere manier mee verbonden.

Ook de zin ‘I’m blue’ triggert iets dergelijks bij me – ik zing dan in mijn hoofd meteen ‘dabadeedabadai’ er achteraan.

Zo werkt ons brein. Dingen doen ons aan andere dingen denken. 

Als ik zou lezen ‘niet Immanuel’ of ‘niet I’m blue’, dan maakt dat geen zier uit: ik ga naar de liedjes. Het woordje ‘niet’ is op geen enkele manier een rem voor de automatische reactie en het blijven hangen bij zo’n oorwurm.

Op het moment dat jij op je eten gaat letten, gebeurt precies hetzelfde. Zodra je zegt: ‘Ik ga niet snoepen’, ligt je aandacht bij het snoepen. Zeker als dat een gewoonte van je is, wordt het heul lastig om dan dat goede voornemen uit te voeren. Hetzelfde geldt voor chocola, voor koekjes, voor alcohol… Waar je aan denkt, ben je mee bezig en daar heb je dan zin in. Als je voor het lezen van deze post nog helemaal niet dacht aan eten, kan het best zijn dat je nu denkt: ‘Nou… Een koekje, daar heb ik best zin in.’

Als je nu gaat zeggen: ‘Nee, ik ga geen koekje eten’, dan ligt je aandacht nog steeds bij dat koekje. Om te weten wat je NIET wilt, moeten je hersenen eerst weten wát je niet wilt, en dan ben je dus al de pineut.

Je mag dus een manier gaan vinden om de aandacht te geven aan wat je wél wilt.

‘Ik ben vol/voldaan’ werkt veel beter dan ‘ik heb geen trek.’

‘Ik kies iets wat gezond en lekker is’ is makkelijker dan ‘ik kies geen chocolade’

‘Ik ga genieten van mijn wandeling’ werkt beter voor je brein dan ‘Ik ga proberen een blokje om te doen vandaag’. 

Wat je tegen jezelf zegt, doet ertoe.

Je weet best wat goed voor jou is en wat minder goed is. Maar door aandacht te schenken aan dat minder goede, ironisch genoeg juist door te proberen er geen aandacht aan te schenken, wordt het superlastig om dit te doen en vol te houden.

Opdracht: maak een lijstje van wat je wél wilt. Duik eens diep en kies een manier van denken en praten tegen jezelf die je ruimte geeft, die je houvast geeft. Voel je vrij om je lijstje te delen in de comments – daar help je anderen ook weer mee.

Om meteen maar te beginnen met een manier van denken/spreken die jou ondersteunt: you got this.

Laat een reactie achter