Waardeer jezelf meer

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik afvallen (eigenlijk simpelweg goed voor jezelf zorgen, waarbij afvallen een bijkomstigheid is als je dat ‘nodig’ hebt) aanvlieg vanuit liefde voor jezelf en je lichaam. Je wilt van binnenuit veranderen en niet alleen maar zitten op het stukje ‘gedrag’, omdat dat niet alleen een tijdelijk lapmiddel is, maar ook nog eens heel veel moeite kost. 

Maar hoe ondersteun je nu dat interne proces (dat je kunt beginnen met de gratis meditatie bij aflevering 1 van de podcast, overigens) met actie? Want alleen actie brengt je er niet, maar alleen maar intern werk kan je rusteloos maken.

En met je gedrag kun je dat interne werk een flinke boost geven. Die twee sporen, tegelijkertijd aangepakt, kunnen je snel daar brengen waar je wilt zijn.

Door jezelf te laten weten dat je jezelf waardevol vindt, door keuzes te maken die GOED zijn voor je lichaam, door anders om te gaan met jezelf, kun je enorm veel teweeg brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding: hoe kun je middels je voeding aan je lichaam laten weten dat je het waardevol vindt? Een bak yoghurt met havermout en noten geeft een ander signaal aan je lichaam dan een zak chips die je tussen neus en lippen door wegwerkt…

En hetzelfde geldt voor rust nemen. Doe je dat pas wanneer je echt bijna omvalt van uitputting, of is het iets dat je jezelf geeft op structurele basis, omdat je weet hoeveel beter je jezelf voelt wanneer je voldoende ontspant?

Voor de meeste vrouwen is het idee om tijd en energie aan zichzelf te spenderen al waanzinnig (lees: buitengewoon ongewoon), laat staan dat geld aan zichzelf uitgeven. 

Daarnaast is het ‘iets doen voor jezelf’ heel vaak gekleurd vanuit ‘moeten’, en vaak meer geworteld in externe validatie (wat zullen de buren zeggen, hoe reageert mijn schoonmoeder als het hier stoffig is, ik durf de deur niet uit zonder make-up) dan op het jezelf écht gunnen omdat je dat doet en jezelf waardevol vindt. 

Wat nu als je dat eens verandert? Als je dingen gaat aanvliegen omdat JIJ ervan geniet en er blij van wordt? Dan wordt zelfs douchen al een liefdevolle handeling! 

En het mooie is: je hoeft niet enorm veel tijd te spenderen, geld uit te geven of energie erin te steken. Als je in het hier en nu bent, kunt genieten zonder de zorgen over morgen en de bagage uit het verleden, dan heb je al een flinke stap gemaakt. 

Neem dus die tijd voor jezelf, gun jezelf die energie (ook de monetaire energie) en laat jezelf zien dat je waardevol bent. Want dat ben je. 

Luister snel de podcast bij dit blog!

Laat een reactie achter