Terug naar je kern

We weten allemaal dat stress vervelend is. En dat het grotendeels een fysieke reactie is op wat je in je hoofd meemaakt – want jouw interpretaties rondom alles wat om je heen of met je gebeurt, zorgen ervoor dat je emoties ervaart en al dan niet gestresst wordt. De een blijft kalm als er een ongeluk gebeurt, de ander wordt misselijk, bevriest of rent het liefst heel hard weg. Hoe dat komt, is voor nu niet van belang. Wat wel belangrijk is, is dat onze interpretatie dus verantwoordelijk is voor het al dan niet ervaren van stress, met de bijbehorende ‘release’ van stresshormonen. 

Zodra dat gebeurt, zit de stress niet meer alleen in je gedachten en je interpretatie, maar ook in je lichaam. 

Daarom kun je vlinders (of slangen) in je buik voelen, daar komt onrust vandaan, daar komt het ‘met stomheid geslagen zijn’ vandaan. Het is een oer-reactie in je reptielenbrein.

Ons analytische brein neemt het vaak redelijk snel over – in het geval van een ongeluk kun je vaak snel redeneren dat je 112 kunt bellen en dat je wellicht gaat helpen – maar dat betekent niet dat het lichaam meteen van de stress af is. Vaak moet je je lichaam een handje helpen.

Normaal gesproken ben ik altijd van ‘van binnen naar buiten’. Eerst van binnen de rust vinden en dan komt het vanzelf ook in je lijf wel goed. 

Je kunt ook van buiten naar binnen werken, dus eerst je lichaam kalmeren waardoor jij rustiger wordt, of zelfs je lichaam kalmer maken wanneer je hoofd dat al is, maar je lijf nog niet. Stress versterkt stress, evenals rust rust versterkt. 

4 manieren om terug te komen naar je kern wanneer stress je lijkt over te nemen.

Ik heb daarvoor vier methoden op een rijtje gezet in aflevering 84 van de podcast: terug naar je kern. Wil je de 4 methoden als PDF? Download ze hier gratis!

Voor de podcast verwijs ik je graag naar deze pagina.

Voor vragen en opmerkingen kun je altijd contact opnemen via het contactformulier op deze site of via Social Media.

Heb een heerlijke dag enneh… Ook als je geen stress hebt, is het fijn om te aarden, te ademen, lief te zijn voor jezelf en jezelf de juiste vragen te stellen.

Laat een reactie achter