Slaap je slank

Nee, er is niet een truukje dat zorgt dat je van de ene op de andere dag, in je slaap, ineens superslank bent, maar kan jouw afvalproces wel op verschillende manieren ondersteunen.

Hormonaal gebeurt er vanalles als je slaapt. Er worden hormonen aangemaakt, je lichaam herstelt je cellen waardoor de receptiviteit voor verschillende hormonen wordt be├»nvloed en dankzij je nachtrust krijg je energie om de uitdagingen van de dag weer aan te kunnen. Dit alles wordt verstoord wanneer je te weinig slaapt, waardoor afvallen een behoorlijke uitdaging kan zijn. Een slechte nachtrust kan bijvoorbeeld zorgen voor verminderde insuline-gevoeligheid en ook de receptie van ghreline en leptine kunnen verstoord raken, waardoor je meer honger krijgt (ghreline) of niet goed merkt wanneer je vol zit (leptine). 

Je merkt dat dit een op een samenhangt met jouw afvallen: een goede nachtrust ondersteunt je in het gemak waarmee je je keuzes kunt maken, zowel mentaal als fysiek.

Hoe kun je jezelf nu helpen beter te slapen?

Zorg in ieder geval voor een vaste routine, liefst zonder schermen en te veel prikkels, en ga op tijd naar bed. Ja, een open deur, maar een waarheid als een koe ­čśë

Ook stimulerende voedingsmiddelen zoals koffie, chocolade en fruit (vitamine C) kun je beter laten staan vanaf een bepaald tijdstip van je dag.

Zorg dat je overdag lekker beweegt en gezond eet, en hou je stresslevels zo laag mogelijk.

Melatonine, het slaap-hormoon, houdt van duisternis. Wil je wel iets van licht op je kamer, beperk het tot een minimum en plaats de lichtbron zo laag mogelijk.

Meditaties, muziek (528 Hz) en white noise kunnen je helpen in slaap te vallen.

Een druppel lavendel-olie doet voor veel mensen wonderen voor de slaap (ik slaap zelfs bij volle maan goed dankzij die olie)

Als je meer ondersteuning nodig hebt, is het Morning Magic Slaappakket wellicht een uitkomst voor je: met oefeningen om de rust te vinden en de slaapstress los te laten, kun je jezelf liefdevol trainen om goed te slapen.

 Luister de podcast van deze week om meer te horen over hoe slaap je helpt bij het afvallen.

Weltrusten!

Laat een reactie achter