Die wonderlijke machine die het lichaam heet

We mopperen vaak op ons lijf en ons brein. Als je ziek bent, iets niet kunt, pijn hebt, je monkey brain weer eens roet in het eten gooit en jou manipuleert tot… tja… overleven! 

Want uiteindelijk is dat waar het allemaal op neerkomt. Jouw lichaam en jouw brein dienen jou – op hun eigen manier. Ze zijn allebei volledig ingesteld om jou ten dienste te staan. Echt waar. Alles wat jouw lichaam en je brein voor je doen, doen ze vóór jou. Om je te ondersteunen, te helpen, te beschermen, enzovoort.

Het enige probleem is dat ze dat vaak doen op een ‘oer-manier’ die jou vaak op andere vlakken weer totaal niet dient. Als je wilt afvallen, is het echt niet fijn dat je monkey brain je steeds weer naar je oude gewoontes trekt en verleidt tot koekjes bij de koffie of het overslaan van je work-out, of zelfs terugtrekt naar negatieve gedachten over jezelf.

En als je net kunt ontspannen, is het echt niet chill dat je lichaam dan meteen ‘BAM’ platwalst met een verkoudheid of griep. 

Dat voelt allemaal alsof je wordt tegengewerkt door je lichaam, terwijl dat in feite dus niet zo is. Jouw lichaam (en jouw brein) zijn fantastisch. Niets gebeurt om jou tegen te werken. Alles heeft een doel, een doel dat jou uiteindelijk beter uit de strijd laat komen. 

Maar zoals het brein een ‘drama-queen’ kan zijn, zo kan het lijf ook wel eens overdrijven. Of je vasthouden in ‘hanging healing’, waardoor je symptomen maar niet beter worden of verdwijnen. Je prefrontale cortex weet dan dat alles goed is, maar je lijf blijft hangen in het stukje ‘Gevaar! Niet goed!’ waardoor je niet uit je ziekte/ongemak komt.

Wat doe je daar nu tegen?

1. Bewustzijn

Allereerst is het dus goed om te beseffen dat je lichaam niets anders wil dan jou ondersteunen.

2. Dankbaarheid

De volgende stap is dankbaar zijn voor al die steun, en vervolgens kiezen hoe JIJ verder wilt. Hoe je je lichaam kunt helpen om die ondersteuning te staken, om zich weer goed te voelen, om het conflict te stoppen en ook die ‘hanging healing’ los te laten. 

3. Stress eraf halen: echte healing in gaan

Een groot deel hiervan kun je zelf. Door niet langer te denken ‘Ik ben kapot! Mijn lijf werkt me tegen! Het is niet eerlijk!’ geef je jezelf al zoveel verlichting dat je problematiek zal verminderen. Voor het stuk dat je niet zelf kunt aanpakken, is het wellicht fijn om hulp in te schakelen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door met mij te gaan werken (info@morningmagic.live) of door je aan te melden voor een van de gratis coachingsdagen, die ik elke maand organiseer. Hieronder vind je een overzicht van de komende thema’s.

Do 24 maart – Gewicht
(je kunt je HIER inschrijven voor die dag)

Do 21 april – Rugpijn

Do 19 mei – Nek- en schouderpijn

Do 23 juni – Huidaandoeningen

Do 7 juli – Blaasproblemen

Do 25 aug – Gewicht

Stop met het boos zijn op je lijf, stop met wanhopen en wantrouwen. Start met vertrouwen op je lichaam, op de waanzinnige kracht die in je lijf verscholen zit en die je mag gaan hanteren. Het is fenomenaal wat een lichaam kan. Geef jezelf die ruimte.

You got this.

Laat een reactie achter