Setpoint gewicht?

Ik kreeg zonet een prachtige vraag binnen via de mail (info@morningmagic.live) en ik wil deze – en het antwoord – graag met jullie delen 🙂

“Ik heb heel even een vraag over setpoint gewicht. Is dat iets wat bestaat? Ik hoorde dat namelijk in een podcast en eigenlijk vond ik het best negatief. Dit zou inhouden dat je dus misschien in theorie met heel veel liefde niet verder kan afvallen, want je moet accepteren dat je setpoint hoger is geworden door diëten. Nou hoef ik echt niet mijn gewicht van toen ik 21 was hoor, maar ik was benieuwd of hier iets van waarheid in zit.” 

Dit was mijn reactie:

Wat een interessante vraag! 🙂

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van een ‘setpoint gewicht’ had gehoord, maar ik merk ook dat ik het er niet mee eens ben XD

In de zin van dat ik geloof dat het allemaal in het brein zit – en dat het dus eerder gaat over jouw eigen geloof en overtuigingen dan over hoe het lijf je ‘tegenwerkt’ met zoiets als ‘lichter dan dit word je niet’.

Als je conventioneel kijkt naar hoe afvallen in zijn werk gaat, dan snap ik dat mensen een bodem detecteren en dat daar doorheen breken ‘vreselijk moeilijk’ is. Maar zoals ik al zei, ik denk dat het eerder gaat over het niet zien van fysieke reacties op mentale processen, oude sh*t en de wens van het lichaam om de persoon te beschermen, dan dat er letterlijk geen enkele mogelijkheid is om meer kilo’s los te laten.Voor wat betreft wat je nou moet met deze info…

Ik denk dat de beste manier om hiernaar te kijken is de manier waarop jij zelf eigenlijk ook al kijkt: in hoeverre is het nodig om fysiek weer te worden zoals ik was? Wat heb ik nou daadwerkelijk te winnen bij het ‘halen’ van een bepaald gewicht? Waarschijnlijk zit dat ‘m niet eens zo zeer in het gewicht zelf, maar in de associaties die je ermee hebt. Dat gevoel van vrijheid van toen je achttien was, van die onbegrensde mogelijkheden en de dromen die je toen nog koesterde en najoeg. Hoe gelukkig je toen was. Dat koppel je dan aan je gewicht.

De volgende vraag is dan natuurlijk: is dat waar? Kun je je alleen zo vrij en gelukkig voelen als je tegelijkertijd maatje pink hebt. En ik denk dat het antwoord daarop ook al snel helder wordt 😉 

Ter aanvulling:

Ik heb in het verleden ook te horen gekregen dat ik er niet op moest rekenen ooit nog minder te gaan wegen dan 67 kilo. Dat ik er maar aan moest toegeven dat dat gewoon mijn bodem was.

Ik heb al een paar dagen niet op de weegschaal gestaan, maar de laatste keer woog ik denk ik 64,6 kilo. Of misschien zelfs minder.

En nee, dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is hoe ik me voel. Over mezelf, in mijn lijf, in mijn leven. Zou ik nu net zo gelukkig zijn wanneer ik 67 kilo woog? Waarschijnlijk wel. Misschien dat er een inimini shift naar ‘nog fijner’ is bij 64,6 omdat ik wat minder kilo’s meedraag, en omdat ik me prettig voel in dit lichaam, met deze buik en mijn huidige conditie (half uur dansen? No problem!!). Maar uiteindelijk gaat het minder om die cijfers op de weegschaal en meer om hoe je je voelt, los van oordelen, prestaties en weet ik wat.

Morgen komt hier ook een hele mooie podcast over uit, nu al zin om ‘m met jullie te delen.  

Liefs, Marieke 

PS: mocht je hierover willen babbelen, neem dan contact op voor wat er mogelijk is op het gebied van coaching!

Laat een reactie achter