Midset, actie en kennis: een recept voor succes

Afvallen is veelzijdig. Er is zoveel meer voor nodig dan het oude devies van ‘minder eten, meer bewegen’. Ik kan er persoonlijk jeuk van krijgen als mensen dat zeggen – want als dat voldoende was, dan was nu niet 70% van de mensen (te) zwaar.

Wat komt er nu allemaal bij kijken? En hoe geven we dat wat structuur?

Ik ga altijd graag uit van het Be Do Have model, oftewel: wie moet ik zijn, om te doen wat ik moet doen, om te krijgen wat ik hebben wil?

(De meeste mensen werken andersom, daarover maakte ik al eens podcasts, aflevering 4 en 38 bijvoorbeeld)

Hoe ik het zie?

ZIJN: machtige mindset & ziel

DOEN: Krachtige keuzes & gewoonten

HEBBEN: Prachtige persoon & resultaat

Je wilt het liefste werken vanuit het zijn. Zijn leidt tot doen. Als je een bepaald persoon BENT, is het heel erg makkelijk om de dingen te DOEN die zo’n persoon doet. Als je een roker bent, is het vreselijk makkelijk om te roken. Als je geen roker bent, zul je niet op een ochtend wakker worden en denken: ‘kom, ik steek er eentje op’. Het gevecht om te doen wat je ‘moet’ doen, komt vaak voort uit het feit dat je nog niet degene bent die je moet zijn om dat te doen. Daar komen stress, strijd en struggle vandaan.

Zodra je de dingen doet die jou dienen, komt eindelijk dat resultaat in zicht. Dat hebben van dat lichaam dat je wilt, het hebben van die presence, die uitstraling, dat lichaam. Onder dit kopje valt ook de kennis die je hebt over jezelf: vaar je goed op koolhydraten? Liever vegetarisch? Tel je calorieën of hou je het gewoon bij een vrij strak plan van zoveel eetmomenten op een dag?

Deze drie-eenheid van zijn, doen en hebben vormt de basis van jouw succes.

Maar wat nu als je het ‘zijn’ mist?

Dan stop de cyclus nooit. Dan blijf je eeuwig slaaf van je brein en je lichaam, dan blijf je bezig. Het is nooit goed genoeg, afvallen blijft een gevecht en je komt nooit ‘thuis’ in jezelf. De rust en alignment die je denkt te vinden in je kennis en je acties, die vind je niet. Ze komen namelijk voort uit wie je BENT.

Wat nu als je merkt dat daar ‘het probleem’ zit? Dat je niet die machtige mindset kunt aannemen en dat je de alignment met je ziel mist?

Een eerste stap daarin kan zijn om stil te worden. Gewoon eens te zijn met jezelf. Mediteren. Of wandelen. Al die gedachten (het gekrijs) van je monkey brain even uitschakelen en toestaan dat jouw ware, hogere zelf weer hoorbaar is.

En als je het ‘doen’ mist?

Dan weet je alles. Je hebt alle kennis in huis, je weet meer dan genoeg en je hebt zelfs de ‘toolbox’ die je nodig hebt om te veranderen… Maar je komt niet in beweging. Je begint niet, de acties blijven uit en dus blijft ook de verandering uit.

Je zit vast.

Als jij het gevoel hebt dat dat bij jou aan de hand is, dat je alles wel weet maar dat het gewoon niet lukt om in beweging te komen, begin dan eens met een heeeeeeeel klein dingetje. Een kleine, simpele tweak die je makkelijk kunt maken. Het eerste kleine dominosteentje dat de rest zal laten omvallen.

Denk nog niet na over de rest, maar ga eerst aan de slag met dat ene dingetje. Dat is alles. De rest is van later zorg, eerst kijken wat er NU te doen valt.

Wat als je het ‘hebben’ mist?

Dan weet je eigenlijk niet wat je nou moet veranderen. Je weet vaag van gezond eten, van goede keuzes maken, maar je weet niet wat dat betekent voor jou, persoonlijk. Je bent wanhopig aan het schieten met hagel, in de hoop dat iets werkt. Rent het ene dieet achter na, dan het andere. Geeft je geld uit aan shakes en sportschoolabonnementen waar je niet genoeg mee doet. Je probeert en probeert en probeert, je komt er maar niet. Je mist de kennis.

Zonder die kennis kun je niet tot resultaat komen. Dat mooie, gezonde lijf waar je zo van droomt, dat komt maar niet binnen bereik. Je blijft verlangen naar iets wat buiten jou ligt, en de frustratie tiert welig.

Wat moet je nu doen als je denkt dat je de kennis simpelweg niet in huis hebt?

Keer terug naar jezelf. Kijk eens terug naar wat er wel werkte, maar bovenal naar waar jij je prettig bij voelt! En dan bedoel ik niet het prettig dat wordt veroorzaakt door onder te duiken met een stuk chocolade, maar het echte prettig. Welke voeding maakt je LICHAAM blij? Welke activiteiten voelen goed voor jou? Wat kun je beter laten omdat je je er niet prettig bij voelt?

Je kent jezelf het beste. Sta eens open voor de wijsheid die je lichaam je te vertellen heeft.

Als je hier meer mee wilt doen, doe dan mee met de Health&Body Boost, van 14 t/m 18 maart 2022. Helemaal gratis geef je lichaam, brein én ziel de kickstart die je nodig hebt om liefdevol de leiding te nemen over je leven en je lijf.

Schrijf je nu gratis in via https://morningmagic.ck.page/hbbmaart22

De podcast kun je luisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast of klik hier.

Ik zie je graag bij de Health&Body Boost!

Liefs, Marieke

Laat een reactie achter