De achterwaartse strategie

Er is een strategie die veel mensen hanteren als ze willen afvallen. Een strategie waar ze zich niet eens echt van bewust zijn – of tenminste, niet als zijnde een strategie. 

En die strategie is erg goed… als je wilt falen.

Want waar de meeste mensen vanuit vertrekken, is vanuit het idee dat er iets niet goed is aan ze. Ze zijn niet goed genoeg zoals ze zijn, niet waardevol, niet zoals ze horen te zijn. Geen liefde waard, afgekeurd.

Met afvallen hopen ze zich wel goed te gaan voelen over zichzelf. Hopen ze dat ze van zichzelf gaan houden, omdat ze er ‘beter’ uitzien of minder wegen. Ze willen waardevoller worden.

Dat is op zich al een achterwaartse strategie: waardevoller worden. Je bent namelijk al waardevol, ongeacht je uiterlijk, prestaties, omstandigheden of andere (3d) omstandigheden. 

En uitgaan van het idee dat je niet goed bent, houdt juist dat idee in stand. Je bevestigt door deze manier van denken dat je dus niet goed genoeg bent bent. Dat je de moeite niet waard bent om goed voor jezelf te zorgen.

Au, dat doet pijn. 

Maar als je heel diep in je eigen oordeel over jezelf duikt – is dat niet precies wat er aan de hand is? Dat je jezelf niet goed genoeg vindt zoals je bent, dat je daartegen aan het vechten bent?

Vechten tegen de realiteit is vechten tegen de bierkaai: onmogelijk. Als jij probeert te springen vanuit ontkenning, afwijzing of niet-accepteren, dan probeer je te springen vanuit drijfzand. Pas als je kunt accepteren waar je staat, verandert je ondergrond in een springplank. Dan pas kun je dingen gaan veranderen.

En die verandering is niet een weg NAAR houden van jezelf, het is een weg VANUIT houden van jezelf. 

Dat is de verandering die je moet doorvoeren – de rest volgt dan vanzelf.

Meer weten? Luister snel de podcast, doe mee aan de Health&Body Boost of schrijf je in voor Morning Magic Health&Body!

Laat een reactie achter