3 supersmoezen (die je door mag prikken)

In het blog van vandaag bespreek ik 3 supersmoezen die bijna iedereen die met afvallen wil gaan beginnen/bezig is wel gebruikt heeft. Wat willen ze eigenlijk zeggen en… Hoe versla je ze? 

1. Ik heb het nu te druk om te werken aan afvallen

Een heerlijke smoes. Ik hoor ‘m zo vaak! Wat je eigenlijk hiermee zegt, is dat jij dus niet een prioriteit voor jezelf bent. En je zult dat ook niet worden, ook niet als je zogenaamd tijd zou hebben. Je hebt namelijk nooit tijd, er is altijd wel iets. Zolang je jezelf buiten de top 3 van prioriteiten zet, ga je er niet komen, want die gewoonte, om andere dingen voor te laten gaan, die duurt voort.

Is dat echt hoe je het wilt?

Als je nu geen tijd maakt voor je gezondheid, zal jouw gezondheid later jouw tijd opeisen. Als je andere dingen belangrijk blijft vinden, dan zal je op een gegeven moment gedwongen worden om te kiezen – als je ‘rock bottom’ raakt. 

Als je deze smoes blijft gebruiken, waar ben je dan over een jaar qua lijf en gezondheid? Of over 10 jaar?

Begin dus met jezelf een prioriteit maken. Al is het maar met 1 activiteit per dag, of met een paar keer in de week een uur, bijvoorbeeld. 

Nieuwe vraag: Wat kan ik nu het allerbeste doen voor mezelf?

2. Ik heb stress, last van spanning, dus het gaat nu niet

Hij lijkt een beetje op de vorige smoes, maar deze komt vaak op het moment dat je al begonnen bent. Je staat jezelf toe terug te schieten in een oud patroon, een patroon dat je eigenlijk achter je wilt laten. Het lijkt nu alsof het makkelijker is om toe te geven aan het oude patroon, maar om daarna weer terug te gaan naar het nieuwe pad dat je aan het uitslijten bent, is nog moeilijker. Je wisselt nu resultaat op de langere termijn in voor een ‘quick fix’ die je meerdere stappen achteruit zet.

Bovendien ben je nu jouw macht aan het weggeven: je laat jouw geluk en gevoelens, en bovenal je acties, afhangen van je omgeving. Als je daarvoor kiest, dan blijf je voor altijd een speelbal van wat er met je gebeurt. Blijf je slachtoffer.

En je blijft vastzitten in de stress-cyclus, want slecht eten geeft meer stress in je lichaam en zorgt ervoor dat je ook weer stress krijgt omdat je achteraf spijt hebt van je keuze.

Begin met de fysieke stress op te lossen door gewoon een paar keer diep adem te halen, met je voeten op de grond, en tijdens die ademhalingen de stress door de vloer naar de aarde te sturen. 

Nieuwe vraag: Wat heb ik nu eigenlijk nodig in plaats van eten?

3. Ik heb m’n dag nu toch al verpest, dus laat maar…

Je bent nu, nog erger dan bij de vorige smoes, een slachtoffer van je omstandigheden. Je bent van het paard gevallen en je blijft nu gewoon maar liggen. Het heeft geen zin meer, je bent verslagen, het komt niet meer goed.

Nog even los van of het waar is dat je iets ‘verkeerd’ hebt gedaan… Je hebt een tegenslag gehad. De ‘tegenstander’ heeft gescoord. Maar waar is het makkelijker om van terug te komen, van min 1 of van min 16?

Wat als je ‘misstap’ precies was wat je lichaam op dat moment nodig had, om wat voor reden dan ook? Is het dan een ‘verkeerde’ keuze geweest, of ben je juist trouw gebleven aan je lichaam?

Is er eigenlijk een grens tussen goed en niet goed, en waar ligt die dan precies?

Ook in deze smoes speelt het negatieve effect van stress behoorlijk mee: jouw oordeel over jezelf kan zorgen dat je nog dieper wegzinkt in het ‘ik ben niet goed genoeg, het is zinloos’ en in de moeite om af te vallen/gezonde keuzes te maken. En het suikerspinnenweb kan ook tegenwerken: dat het eten van suikers leidt tot het meer willen eten van suikers. Luister daarvoor naar aflevering 29 van de podcast.

Hoe ga je hiermee om? Begin met aanvaarden dat het is gebeurt, en dat niets betekenis heeft behalve de betekenis die jij er zelf aan geeft. Vergeef jezelf en vervolgens is het zand erover, en met frisse moed beginnen.

Nieuwe vraag: Hoe vul ik de rest van mijn dag liefdevol in qua voeding en zorgen voor mezelf?

Wil je de podcast luisteren, klik dan hier

Inschrijven voor de Health&Body Boost (14 t/m 18 maart 2022)

Inschrijven voor Morning Magic Health&Body

Laat een reactie achter