Laat je workout voor je werken

Het is algemeen bekend dat je ‘moet’ bewegen als je wilt afvallen. Hoewel ik het absoluut niet eens ben met de ‘moet’, is er wel veel voordeel te behalen wanneer je beweegt. Hieronder een paar voordelen en tips.

1. verbranding

Niet alleen het verbranden van de calorieën wanneer je sport, waardoor je minder vet opslaat of zelfs je vetreserves aanspreekt, maar ook omdat je bij het sporten je spiermassa onderhoudt en zelfs vergroot. Dat betekent dat je in rust meer verbrandt (want spieren hebben meer energie nodig dan bijvoorbeeld vetcellen), waardoor ook je metabolisme een boost krijgt. 

2. Kracht en uithoudingsvermogen

Als je wilt afvallen door een calorie-tekort te creëren (waar ik ook niet helemaal van ben, trouwens), bestaat er het gevaar dat je lichaam juist energie gaat halen uit je spierweefsel, waardoor je uithoudingsvermogen en kracht worden aangetast. Dit werkt ook blessures in de hand. Ook daarom is het dus belangrijk om je spiermassa te onderhouden en niet te laten verslappen.

3. Hou het leuk

Je hoeft niet intens te sporten, of dingen te doen die zwaar zijn en je over je grens tillen. Je wilt je goed voelen bij en door het sporten (tijdens het bewegen komen de gelukshormonen endorfine, dopamine en serotonine vrij) en stress over het sporten brengt je alleen maar verder van huis, evenals je lichaam stress bezorgen door te ver te gaan. 

4. Maak gebruik van de ochtend…

In de ochtend sporten, al is het maar een paar minuten, is overigens heel goed voor je energie de rest van de dag: je maakt je lichaam actief, de hormonen komen vrij en je lymfatisch stelsel wordt wakker gemaakt, wat goed is voor je immuunsysteem en het afvoeren van afvalstoffen. Het kan zijn dat bewegen voor je ontbijt ook bijdraagt aan afvallen, omdat je dan alles wat in de nacht nog niet vebruikt hebt, eerst opmaakt voordat je middels het ontbijt nieuwe energie in je lichaam stopt.

Kortom:

Kies iets waar jij blij van wordt, maak er tijd voor vrij en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen. Op die manier geef je je lichaam de boodschap dat je actief wilt zijn (wat een boost in je metabolisme veroorzaakt), je plukt alle vruchten van de workout zoals hierboven beschreven, en je zult je goed voelen doordat je meer beweegt. Win, win, win 🙂

Luister hier de podcast!

Laat een reactie achter