Geduld en vertrouwen

Op het moment dat je besloten hebt dat de knop omgaat, kom je in een soort limbo terecht. Je bevindt je tussen de oude jij die je niet meer wilt (het bekende, een plek waar je monkey brain zich zeer thuisvoelt) en de nieuwe jij die nog niet realiteit is geworden (maar waar je naartoe wilt).

Het kan enorm frustrerend zijn om in je in die ‘tussentijd’ te bevinden. Je wilt zo graag, maar misschien lukt het niet, of gaat het veel minder snel dan je zou willen.

De reden daarvoor is simpel.

Dit mag dan een magisch proces zijn, het worden van die nieuwe jij, en het mag energetisch en qua intentie dan wel binnen een enkele seconde geregeld zijn, de fysieke realiteit gaat doorgaans gewoon niet zo snel. Het heeft tijd nodig.

En, en ik heb ‘m eigenlijk al verklapt… Je monkey brain speelt op. Die wil de verandering niet en die gaat je tegenhouden. Door negatieve gedachten te geven. Door te zeggen dat het toch niet gaat lukken, dat het zinloos is. Door je te overstelpen met emoties waar je niet op zit te wachten. Door je angstig te maken – dit fenomeen heet niet voor niets ‘disintegration anxiety’, je brein is bang dat jij uiteen valt. En daarom saboteert je brein je, door jou je aandacht te laten richten op alles wat nog niet goed gaat. 

Je monkey brain is bang.

Dus eigenlijk is het een goed teken als je weerstand ervaart. Eigenlijk is het mooi dat het niet van een leien dakje gaat, want dat betekent dat er verandering gaande is. Je monkey brain voelt zich bedreigd! Hoezee!

Het is dus zaak om je af te vragen: komt deze weerstand voort uit mijn oude manier van zijn? De oude identiteit die vasthoudt, die konkelt, saboteert en me terugtrekt? Of is dit de nieuwe identiteit die zegt dat het niet oké is wat ik doe. Waarschijnlijk heb je het antwoord snel genoeg gegeven en kun je al die angst en negativiteit gaan relativeren en naast je neerleggen.

Opereren vanuit die nieuwe jij betekent erop vertrouwen dat je het goed doet. Dat je goed bezig bent. Dat die verandering in je realiteit al gaande is. Zoek naar het bewijs hiervan en weet dat je bij je nieuwe jij in goede handen bent.

Meer weten? Luister naar de podcast!

Laat een reactie achter