De waarde van wachten

Wachten is iets wat we vaak doen. Alleen al als je zegt: ‘Ik begin maandag met afvallen,’ wacht je dus met afvallen tot ‘het juiste moment’. 

Maar is dat wel zo verstandig? Want je monkey brain, dat geen verandering wil, heeft dan eigenlijk alweer een slag gewonnen. Elk moment dat je wacht, zorgt ervoor dat je einddoel verder weg is. Je reis wordt langer. 

Zeker als je ook nog het weekend gebruikt om nog even flink te ‘genieten’ omdat je vanaf maandag weer streng aan de bak gaat, ondermijn je jezelf en geef je je macht weg aan je monkey brain.

Daarnaast heeft wachten heeft ook een passiviteit in zich, die je verlamt en die maakt dat je niet in beweging komt – een object dat beweegt, zal blijven bewegen. Een object dat stilstaat, zal blijven stilstaan.

Maar wat voor mij de belangrijkste factor is om ‘wachten’ uit te bannen is: wat voor boodschap geef je af door te wachten met iets doen dat goed is voor jou? Iets dat jou ondersteunt, sterker, gezonder en gelukkiger maakt?

Als je wacht, zeg je eigenlijk dat je op dit moment nog niet goed genoeg bent om iets te gaan doen. Dat je nog niet waardevol genoeg bent om die goede keuzes te maken, dat je pas op het moment dat je gaat beginnen, erkent dat je goed genoeg bent om goed voor te zorgen, dat je waardevol geboeg bent. Zeggen dat je op maandag begint, geeft de boodschap af dat je op maandag blijkbaar voldoet aan de voorwaarden die nodig zijn om goed voor jezelf te zorgen, en dat die voorwaarden er nu nog niet zijn.

Voor mij voelt dat alsof je baby geboren wordt, en je tegen de baby zegt: ik ga komende maandag pas van jou houden.

Of alsof je pas van de baby gaat houden als de kleine er is.

In feite ontneem je jezelf liefde als je wacht met goed voor jezelf zorgen tot een bepaald moment. Wachten wordt een energie van zwakte, van jezelf klein maken, van alles wat je juist niet wilt.

Een liefdevol leider wacht niet af. Een liefdevol leider krijgt een inzicht, neemt een beslissing, en gaat ervoor. Niet als het goed uitkomt. Niet als de verjaardag geweest is. Niet als de jaarwisseling is geweest. Een leifdevol leider stelt liefde, geluk, gezondheid en kracht niet uit.

Wanneer stop jij met wachten?

Luister snel de podcast van deze week!

Laat een reactie achter