Discipline vs. Strengheid

Discipline en streng zijn lijken heel erg op elkaar, maar voor mij is er een duidelijk verschil, alleen al in gevoel. Streng draagt van nature een negativiteit in zich, die discipline niet per definitie hoeft te hebben. 

Zodra je discipline gaat zien als een bondgenoot in plaats van een vijand, kun je discipline gaan inzetten om je doel te bereiken, en om de afspraken met jezelf te houden.

Heldere afspraken

Je wilt jezelf niet beperken, maar als je een afspraak te ruim maakt, dan schiet je er ook niets mee op. ‘Niet meer snoepen’ kan bijvoorbeeld te krap zijn, maar ‘minder snoepen’ is zo ongedefinieerd dat je er ook weinig mee kunt. Wees dus specifiek in wat je precies wilt doen om je doel te bereiken.

Vervolgens zet je discipline in om jezelf aan die afspraken te houden. Maak je afspraken met jezelf non-negotiable, wat wil zeggen dat je er niet eens meer over na gaat denken, maar het gewoon gaat doen.

De energie erachter

Als jij superstreng bent op jezelf, vanuit de angst het niet goed genoeg te doen, niet goed genoeg te zijn, aan te komen, het fout te doen of een andere negatieve emotie of overtuiging, dan gaat er ook iets niet goed. 

Benader jezelf vanuit de intentie om je doel te bereiken met liefde en geduld, zoals je een kind zou leren om niet met vuur te spelen. 

Consequenties

Wat doe je als je toegeeft of vasthoudt aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt?

Wat ben je je brein aan het leren? Het gaat niet eens zozeer om dat ene koekje of snoepje, maar vooral over welke spaarpot je vult.

Vul je de spaarpot ‘genietmomentje’ of de spaarpot ‘zelfsabotage’?

Vul je de spaarpot ‘discipline’ of de spaarpot ‘niets veranderen’?

Het is van belang om bij elke keuze ook te kijken naar het grotere gevolg van de keuze die je maakt – als je verandering wilt doorvoeren, moet je je brein ‘opvoeden’, mag je liefdevol en krachtig de leiding nemen over jouw gedrag en gewoontes.

Let op: te veel is nooit goed. Discipline kan doorschieten en dat is natuurlijk niet te bedoeling. Dus zorg ervoor dat de afspraken waar je de discipline op toepast, gezond voor je zijn en je verder helpen. Evalueer af en toe of alles nog gaat zoals je wilt, of er dingen moeten veranderen of bijgestuurd. Blijf je bewust van je behoeften en hoe het met je gaat.

You got this.

Luister hier de podcast bij dit blog.

Laat een reactie achter