Micro’s, macro’s, spoorelementen… Wegwijs in het land der voedingsstoffen

Wat verstaan we onder macro’s, waarom is een mineraal belangrijk en wat doet een spoorelement? En waarom is het nou belangrijk hier iets van te weten?

Allereerst wil je jezelf natuurlijk geven wat je nodig hebt om te floreren. Het is dus goed om te weten wat een lichaam nodig heeft, met als volgende stap: wat heb JIJ specifiek nodig?
Ik heb bijvoorbeeld meer aan gezonde vetten en eiwitten dan aan snelle koolhydraten, maar dat kan voor jou totaal anders zijn. Ook de behoefte aan vitaminen, mineralen en andere fundamentele bouwstoffen varieert van persoon tot persoon.
Een goed beginpunt is je in ieder geval verzekeren van de basis en dan simpelweg kijken waar er nog dingen schorten. Merk je aan je lichaam dat er toch nog iets niet goed loopt? Zijn er klachten die je nog hebt? Wat kan daar de oorzaak van zijn? Voeding doet ongelooflijk veel voor je – ik heb het nu niet eens over afvallen, maar bovenal ook over je algehele welzijn en gezondheid.
Maar wat voor voedingsstoffen-groepen onderscheiden we nu?

Macro’s
Kort gezegd: alles waar je een boel van nodig hebt.
1. Vetten
2. Koolhydraten
3. Eiwitten
4. Vocht
5. Vezels

Micro’s
Hier heb je minder van nodig en sommige stoffen ook niet dagelijks, maar je kunt niet zonder.
1. Vitaminen (Organische stoffen die lichaamsprocessen regelen en ondersteunen, zoals vitamine C)
2. Mineralen (Moleculen uit de niet-levende wereld die organisch zijn gebonden zodat wij er ook wat mee kunnen, die ook lichaamsprocessen regelen en ondersteunen)
3. Spoorelementen (Idem als mineralen, maar hiervan hebben we nog minder nodig)
4. Bio-actieve stoffen (Hebben een bepaalde biologische activiteit of functie en vallen niet onder bovenstaande groepen)

Kennis is macht. Als jij weet wat een lichaam nodig heeft, dan kun je bewustere, krachtigere keuzes maken voor jezelf. Wanneer jij jezelf een stevig fundament geeft van alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dan functioneert je lichaam zo goed als het kan. Op die manier neem je liefdevol de leiding over jouw leven.
Google is een goed middel om erachter te komen wat je nodig hebt en ook het voedingscentrum geeft heldere richtlijnen over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden met betrekking tot de meeste vitaminen, mineralen en een aantal spoorelementen.
Wil je hier ondersteuning bij, dan kan ik je helpen. Wil je diep duiken in dit materiaal, dan kan een orthomoleculair voedingsdeskundige je van dienst zijn.

In aflevering 70 van de podcast hoor je meer hierover!

Laat een reactie achter