Je woord als toverstok

Er zit magie in de woorden die we spreken. Iedereen hanteert deze magie al, het is alleen over het algemeen een onbewust proces. In de podcast-aflevering van deze week en in het blog, schijn ik licht op hoe je die magie bewust kunt hanteren.
Wat je zegt, maak je waar. Wat je vroeger tegen jezelf zei, heb je waargemaakt. Wat je nu tegen jezelf zegt, vormt je toekomst. Je kunt dus nu het besluit nemen om je toekomst bewust te gaan sturen, door middel van de woorden die je zegt en de verhalen die je jezelf over jezelf vertelt.
De formule hiervoor is simpel:
1. Ik-vorm
2. Tegenwoordige tijd (alsof het al zo is)
3. Positieve formuliering.
De enige waar je enige controle over hebt, ben je zelf. Je kunt niemand en niets anders sturen dan jezelf. Het begint dus altijd met jou. Een goede ‘toverspreuk’ gaat dus uit van jezelf: ik.
Daarnaast zeg je de spreuk alsof het al waar is. Vanuit de tegenwoordige tijd. Je maakt een declaratie voor wat je wilt, alsof het al gebeurd is. De beste formulering hiervoor is ‘Ik ben…’. Als dat je iets te heftig is, kun je ook kiezen voor ‘ik kies…’.
Het is ook belangrijk te bepalen wat je WEL wilt. Niet is vrij simpel te formuleren, maar brengt de aandacht van je hersenen naar datgene dat je niet wilt. Zorg dus dat je programmeert wat je wel wilt, zodat je op geen enkele manier bezig hoeft te zijn met dat wat je niet wil.
De magische factor: Spreek dit hardop. Dat verleent je woorden kracht, je maakt ze tastbaar, je zet de vibratie van die woorden letterlijk neer in de wereld. Daarnaast is er een ‘feedback-loop’ die ervoor zorgt dat je declaratie nog meer kracht krijgt, doordat je niet alleen spreekt, maar ook hoort. Je geeft en ontvangt tegelijk, waardoor de boodschap extra sterk wordt.
Voor meer hierover en hoe dit nu samenhangt met gevoel, luister naar de podcast!
Comfortabel buiten je comfort zone
Je brein houdt van voorspelbaarheid. Van de normale gang van zaken, van ‘hoe het altijd gaat’.
Op het moment dat jij iets wilt veranderen, omdat je weet dat dat beter voor je is, wil je brein daar eigenlijk niet aan.
Je moet dan namelijk die bekende zone verlaten, die comfort zone.
Er is een verschil tussen wat jij comfortabel vindt en wat je brein comfortabel vindt.
En dan…
Dan gaat je brein bokken. Als jij iets anders gaat doen dan normaal, dan wil je brein niet mee. Werpt je brein allerlei bezwaren op, vertelt je smoezen om het vooral niet op de nieuwe manier te doen. Je brein geeft je emoties waarop je normaal gesproken op een bepaalde manier reageert. Je kunt ‘disintegration anxiety’ krijgen, of zelfs een soort ‘shut down’ van je systeem.
Ik heb dat laatst ervaren, dat ik zodanig buiten mijn comfort zone stapte, dat mijn brein compleet in bok-modus ging.
Wil jij hier meer over weten, en ook horen wat je hiermee kun doen? Luister snel naar aflevering 72 van de podcast!

Snelle samenvatting:
Bewustzijn.
Wees je bewust van wat je aan het doen bent, leer onderscheid te maken tussen wat ‘waar’ is en wat niet. Luister naar je lichaam, en dan bovenal naar het zachtere, intuïtieve stemmetje dat je leidt in plaats van naar de schreeuwerige gevoelens en gedachten die je brein op je af stuurt.
Trek je terug in jezelf en luister. Neem een beetje afstand en… Zet door!
Zorgeloos Genieten
“ Als je wilt zondigen, geniet er dan van en neem daarna de volle verantwoordelijkheid voor de gevolgen… ”
Dat staat op een van de kaartjes in een deck dat ik graag gebruik. Nog even los van het woord ‘zondigen’, waar ik al niet zo heel blij van word… Hoe zit het dan met die verantwoordelijkheid?
In mijn optiek spelen daar een aantal dingen in mee.
Als je kiest voor iets ‘ongezonds’, neem dan de volle verantwoordelijkheid op elk vlak.
Als je wilt genieten, doe dat dan ECHT! Neem het bewuste besluit om iets op een bepaalde manier te doen, zorg dat je 100% achter die keuze kunt staan. Maak er tijd voor, ga ervoor zitten. Maak er een genietmoment van, niet een snel weggemoffelde brok chocolade staand voor je keukenkastje, met je rug naar de deur zodat niemand je kan zien snaaien.
En… zorg dat het iets is waar je intens van KUNT genieten! Dus als jij een bakje chips wilt, en je bent gek op Bugles, ga dan niet voor een bakje naturel! Neem datgene waar je echt, echt blij van wordt. Pak je favoriete kommetje, zet muziek op waar je blij van wordt of een aflevering van je favoriete serie, of ga gewoon in stilte zitten op de bank met een dekentje, en geniet van elke hap!
Ben je bang dat je het niet bij je voorgenomen hoeveelheid kunt houden? Wijs deze angst en de gedachten daarbij resoluut af. Affirmeer wat je wel wilt, vanuit rust en kracht. ‘Ik ga zo intens van dit bakje genieten, dat ik me daarna helemaal gevuld en tevreden voel.’

Als je merkt dat je alsnog wilt ‘doorslaan’ in het lekkers, ga dan eens verder kijken. Waar komt deze behoefte vandaan? Geef je jezelf dan wel genoeg van wat je eigenlijk nodig hebt? Wat veroorzaakt dit gedrag en wat kun je veranderen? (Dit is een pittige, je kunt me mailen op info@morningmagic.live als je hulp nodig hebt!)
Tot slot:
Balanceren. Als je op bovenstaande manier af en toe wat lekkers neemt, dan zal dat echt je lijn niet in de weg zitten. Het is juist onze stress erover die de boosdoener is (luister de podcast voor het waarom daarachter, fysiek en mentaal). Als je merkt dat je ondanks alle goede intenties toch nog een knaagje hebt van: ‘Jakkes, het zit me niet fijn!’ dan kun je natuurlijk ook je selfcare een tandje opschroeven, op een liefdevolle manier. Neem voor je volgende tussendoortje echt alleen groente, of maak je wandeling langer. Loop je een tandje sneller door, waardoor je in dezelfde tijd meer meters maakt en meer stappen zet.
Het is echt oké om te genieten. Zorg ervoor dat je echt, vrij van zorgen geniet, en dat chocolaatje zul je echt niet terugzien op de weegschaal.
You got this.
Luister aflevering 71 op Spotify
Micro’s, macro’s, spoorelementen… Wegwijs in het land der voedingsstoffen

Wat verstaan we onder macro’s, waarom is een mineraal belangrijk en wat doet een spoorelement? En waarom is het nou belangrijk hier iets van te weten?
Allereerst wil je jezelf natuurlijk geven wat je nodig hebt om te floreren. Het is dus goed om te weten wat een lichaam nodig heeft, met als volgende stap: wat heb JIJ specifiek nodig?
Ik heb bijvoorbeeld meer aan gezonde vetten en eiwitten dan aan snelle koolhydraten, maar dat kan voor jou totaal anders zijn. Ook de behoefte aan vitaminen, mineralen en andere fundamentele bouwstoffen varieert van persoon tot persoon.
Een goed beginpunt is je in ieder geval verzekeren van de basis en dan simpelweg kijken waar er nog dingen schorten. Merk je aan je lichaam dat er toch nog iets niet goed loopt? Zijn er klachten die je nog hebt? Wat kan daar de oorzaak van zijn? Voeding doet ongelooflijk veel voor je – ik heb het nu niet eens over afvallen, maar bovenal ook over je algehele welzijn en gezondheid.
Maar wat voor voedingsstoffen-groepen onderscheiden we nu?
Macro’s
Kort gezegd: alles waar je een boel van nodig hebt.
1. Vetten
2. Koolhydraten
3. Eiwitten
4. Vocht
5. Vezels
Micro’s
Hier heb je minder van nodig en sommige stoffen ook niet dagelijks, maar je kunt niet zonder.
1. Vitaminen (Organische stoffen die lichaamsprocessen regelen en ondersteunen, zoals vitamine C)
2. Mineralen (Moleculen uit de niet-levende wereld die organisch zijn gebonden zodat wij er ook wat mee kunnen, die ook lichaamsprocessen regelen en ondersteunen)
3. Spoorelementen (Idem als mineralen, maar hiervan hebben we nog minder nodig)
4. Bio-actieve stoffen (Hebben een bepaalde biologische activiteit of functie en vallen niet onder bovenstaande groepen)
Kennis is macht. Als jij weet wat een lichaam nodig heeft, dan kun je bewustere, krachtigere keuzes maken voor jezelf. Wanneer jij jezelf een stevig fundament geeft van alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dan functioneert je lichaam zo goed als het kan. Op die manier neem je liefdevol de leiding over jouw leven.
Google is een goed middel om erachter te komen wat je nodig hebt en ook het voedingscentrum geeft heldere richtlijnen over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden met betrekking tot de meeste vitaminen, mineralen en een aantal spoorelementen.
Wil je hier ondersteuning bij, dan kan ik je helpen. Wil je diep duiken in dit materiaal, dan kan een orthomoleculair voedingsdeskundige je van dienst zijn.
In aflevering 70 van de podcast hoor je meer hierover!